Prehod k digitalnim (agencijam)

Objavljeno dne

Vsak posel se začne z blagovno znamko – to je tisto, kar sploh omogoča prepoznavnost med uporabniki in uspešno poslovno pot. Najbrž ni nenavadno, da prav najuspešnejšim podjetjem rečemo kar “blagovna znamka”

Vsak posel se začne z blagovno znamko – to je tisto, kar sploh omogoča prepoznavnost med uporabniki in uspešno poslovno pot. Najbrž ni nenavadno, da prav najuspešnejšim podjetjem rečemo kar “blagovna znamka” (le redko podjetje ali posel) in v mislih hitro prikličemo grafično podobo.

Če smo iskreni, pa so podobe kompleksnejše oblike in sodobni uporabnik le redko ločuje med svojim (subjektivnim) odnosom in blagovno znamko samo. To pomeni, da je vidni del nepreklicno povezan z določenimi lastnostmi, osebnostjo in, kar je najpomembnejše, z uporabniško izkušnjo.

Včasih je veljalo, da je grafična podoba služila ločitvi med tekmeci, imela je obsežen seznam strogih predpisov v smislu prostora in barv, ki so omogočala enakomerno uporabo. 

Potem je prišlo digitalno – in enakomernost se v digitalnem svetu kmalu izkaže kot monotona. Možnost, ki jo ponuja konstantna prisotnost (mobile), dinamičnost (prenos podatkov) in osebna nota v smislu interakcije, omogoči blagovni znamki boljšo povezanost s sodobnim uporabnikom.

Je potem “navadna” podoba brezpredmetna? Ne, le prioritete se premikajo, tudi na veliko veselje nas, oblikovalcev.

Namesto obsežnih priročnikov lahko ustvarjamo podobe, ki se zavedajo, da bodo predvsem in najprej končale na digitalni platformi, se spreminjale in prilagajale odzivom uporabnikov samih.

Dobra blagovna znamka se naslanja na odličnost grafične podobe in zanesljivega skrbnika blagovne znamke, ki je v tem primeru digitalna agencija, ki bo ravno preko edinstvene sposobnosti ustvarjanja in vodenja blagovne znamke ustvarila zanjo primerno digitalno okolje. Prvo se zgodi z zavedanjem in predvidevanjem potreb digitalnega sveta, drugo pa predvsem s testiranjem in nenehno optimizacijo.

Ne glede na storitev in nišo je vsaka blagovna znamka dandanes “digitalna”. V času, ko uporabniki kot primaren vir informacij uporabljajo spletno povezavo je digitalna prisotnost ključnega pomena. 

Seveda enotnega recepta, ki bi služil vsem blagovnim znamkam enostavno ni. Tudi tukaj je vloga pozorno izbrane agencije posebnega pomena. Strokovnjak bo znal svetovati kakšen način povezovanja z uporabnikom je najprimernejši, katera tehnologija bi bila v prihodnje smiselna in, s sledenjem trendom, ali velja vlagati v edinstveno ustvarjene uporabniške izkušnje, kjer se dodatno poslužujemo zmogljivosti mobilnih naprav.

Najpomembnejše vodilo vsem, ki se odločajo ali je prenos teže blagovne znamke na digitalno smiseln je to: dobra blagovna znamka se skozi čas spreminja, dobro podjetje in poslovanje pomeni prilagajanje. Uporabnik bo nenazadnje poskusil do vas priti v čim krajšem času. Predstavljajte, da ste vzhajajoča turistična destinacija – prej kot preko potovalnih agencij, boste goste privabili preko iskalnikov, ocen na Trip Advisorju ali kar na Google Maps, ki bo dalje uporabnika k vam tudi usmeril. Za podjetje so to “marketinški kanali”, za uporabnika je to vsakdanje življenje. 

Dobra agencija bo vašo pot usmerila tako, da boste bodisi pravilno pozicionirani in integrirani na tovrstnih kanalih ali pa za vas ustvarila poseben kanal, ki bo uporabnika vodil do želenega cilja.

Naša zaključna misel je sledeča – prvi vtis še vedno šteje. Skoraj nemogoče je, da si od slabega prvega mnenja opomoremo. To je v dobi digitalnega, ko je vsebino zapreti tako enostavno, še posebej res. 

Prepoznavnost podobe, dobra interakcija in jasno vodenje uporabnika in kupca do želenega cilja je tako najpomembnejši del brandinga v katerega je danes mogoče vlagati.