Kako uporabniki držijo svoje mobilne telefone in kako to vpliva na uporabo

Objavljeno dne

Telefon je nekoč bilo moč držati le na 1 način – z levo ali desno roko. Tako je bilo lažje prilagoditi uporabniško izkušnjo. Danes je načinov rokovanja z mobilnim telefonom veliko več, profilov uporabnikov še več in posledično možnosti za pravilno ali napačno prilagoditev uporabe aplikacije kar nekaj.

Kot nekdo, ki veliko časa posveti razvoju ustrezne uporabniške izkušnje, sem precej pozoren na potrebe uporabnikov. Pri razvoju rešitve za mobilne naprave se zavedamo, da moramo upoštevati še nekaj dodatnih stvari, tudi kako kontekst v katerem uporabniki dostopajo do aplikacij vpliva na vzorec uporabe. Ta se v več delih uporabniške izkušnje razlikuje od tistega pri uporabi iste aplikacije na namiznem ali prenosnem računalniku.

Uporabniki naj bi v približno 40 % primerih uporabljalo svoj telefon za opravljanje klicev, poslušanje glasbe ali ogled video posnetkov. Pri preostalih aktivnosti uporabniki v telefon vnašajo podatke in to počnejo na različne načine.

Pred kratkim me je prijatelj, ki je videl kako držim telefon pri pisanju sporočila, vprašal zakaj ga raje ne primem z obema rokama in tako izkoristim vse prste na rokah. Če razmislimo bi to bilo nekako logično, ampak … Predlagal sem kratek poskus pri čemer sva tekmovala kdo bo isto kratko besedilo prej napisal in ga poslal drugemu. On je pisal z obema rokama, jaz z eno. Uganete kdo je zmagal? Ni pomembno, ker sva nalogo opravila skoraj istočasno. Če bi eden od naju uporabil metod drugega, bi nalogo zagotovo zaključil bistveno počasneje kot sicer. Stvar prakse in treninga.

V zadnjem času je bil veliko govora o tem kako uporabnik drži svoj telefon pri uporabi in veliko je predpostavk, da uporabnik (desničar) drži telefon z eno roko, desno. Odvisno od namena uporabe telefona in od uporabnika samega, njegovih navad in sposobnosti je različic rokovanja z mobilnim telefonom veliko. Vsakemu ustreza določen način v danih okoliščinah.

Uporabniki naj bi v približno 40 % primerih uporabljalo svoj telefon za opravljanje klicev, poslušanje glasbe ali ogled video posnetkov. Pri preostalih aktivnosti uporabniki v telefon vnašajo podatke in to počnejo na različne načine. Z 1 roko ali z 2 rokama ali tako, da z eno roko podpira telefon in z drugo vanj vnaša podatke. Isti uporabnik lahko v kratkem času zamenja različne načine držanja telefona za različne aktivnosti.

Odvisno od namena uporabe telefona in od uporabnika samega, njegovih navad in sposobnosti je različic rokovanja z mobilnim telefonom veliko

Zagotovo se najdejo taki kot je bil moj prijatelj iz zgornjega primera, ki bodo zagovarjali tak ali drugačen način rokovanja s telefonom, a pomembno je nekaj drugega. Morda bomo nekatere klice po akciji (ang. CTA – Call To Action) postavili, da jih uporabnik doseže s palcem ali raje s kazalcem druge roke. Morebiti bomo upoštevali, da uporabnik telefon drži v obeh rokah in posledično povečali nek element prikazovanja.

Skratka, ugotoviti je potrebno koliko uporabnikov bo vašo spletno aplikacijo uporabljalo preko mobilnega telefona ali druge naprave, ki ni namizni ali prenosni računalnik. Na slednjih je interakcija z miško bistveno drugačna kot na mobilnih telefonih. Ob vsem tem in upoštevanju, da lahko uporabnik, ki dostopa do vašega spletnega mesta ali spletne trgovine preko telefona z napravo rokuje na različne načine je treba, kot vselej, ustrezno prilagoditi uporabniško izkušnjo.