Kako delujejo iskalniki?

Objavljeno dne

Iskalnike lahko poimenujemo knjižnice digitalne dobe, kjer namesto knjig zbirajo spletne strani.

Google, ki je najbolj priljubljen in poznan iskalnik je od svojega nastanka v devetdesetih letih, pa vse do danes implementiral veliko sprememb in izboljšav. Spremenil pa se ni njegov ključni namen, in sicer pomagati uporabnikom najti tisto, kar želijo oziroma potrebujejo na internetu. Uporabniki namreč potrebujejo iskalnike, da bi si olajšali vsakodnevno življenje, za vsakodnevna opravila.

Način, kako iskalnik pridobi in uporabniku ponudi najdene informacije je v principu zelo preprost, kompleksni so algoritmi, ki to omogočajo.

Ko vtipkate poizvedbo v iskalnik, vam slednji, s pomočjo svojega računalniškega programa, imenovanega algoritem, poskuša podati najustreznejši zadetek. Da bi lahko iskalnik podal svoj zadetek, uporablja avtomatizirane programe imenovane pajki oziroma roboti, ki so zadolženi za iskanje podatkov.

Višje iskalnik rangira spletno stran, večja je verjetnost, da bo njeno vsebino ponudil uporabnikom, ki se zanimajo za posamezno temo.

Treba je poudariti, da Google in ostali iskalniki ne rangirajo celotnega spletnega mesta ampak posamezne spletne strani na spletnem mestu.

Pozicija splete strani ali rank pa je odvisen od več dejavnikov, med drugimi so najpomembnejši:

  • Čas obstoja domene,
  • Kakovost vsebin
  • Število in avtoritativnost spletnih mest, ki se povezujejo na spletno stran (zunanje povratne povezave).

Med naštetimi, so zunanje povratne povezave zelo pomembne, a ima kakovost vsebine vse večjo težo. Iskalniki rangirajo višje namreč vsebine, ki imajo za uporabnika vrednost.

Kot smo že ugotovili, je ključno vodilo iskalnikov nuditi uporabnikom tisto, kar želijo oziroma potrebujejo na internetu.