Če ne poznamo vaših ciljev, je vsak trud skoraj zaman

Objavljeno dne

Tako pri prenovi spletne aplikacije kot za vsak drugi projekt je potrebno določiti cilje, ki jih s projektom želimo doseči. Edino tako lahko, po zaključku projekta ugotovimo njegovo uspešnost in učinkovito izvajamo naslednje korake.

Na vprašanje o ciljih spletnega mesta ali neke druge spletne aplikacije nam podjetja največkrat ne znajo odgovoriti. Velikokrat so tej odgovori »osvežiti grafični vmesnik aplikacije« ali »povečati obisk spletnega mesta« ali še »poenostaviti uporabo«. Če želimo učinkovito načrtovati neko rešitev, bodisi spletno mesto ali katerikoli drugi produkt, je v osnovi treba poznati cilje, ob tem pa tudi deležnike ali ciljne skupine uporabnikov.

Če pravilno definiramo uporabnike in cilje, bo tudi rešitev pravilno zasnovana.

Verjamem, da glavni cilj, ki ga UKC Maribor zasleduje s spletnim mestom, ni sporočanje lokacije bolnišnice. Najbrž bi bilo bolje, da bi uporabnikom predstavili na primer strokovnost in prijaznost zdravstvenega osebja s ciljem, da bi prejeli čim več zahtev za samoplačniške storitve. Prikazovanje zračnega posnetka na katerem le tisti obiskovalec, ki je v tej zdravstveni ustanovi že bil prepozna zgradbo bolnišnice, je neuporaben. Tisti, ki je že bil takega posnetka ne rabi več. Nov obiskovalec pa lahko zgradbo bolnišnice najde le z ugibanjem.

Kot strokovnjaki na svojem področju smo našim naročnikom dolžni pomagati pri razkritju poslovnih ciljev, skupaj z njimi ugotoviti kateri uporabniki bodo aplikacijo uporabljali. Podzavestno vsak pozna svoje cilje in kupce, potrebno jih samo povleči na plano.

Kot strokovnjaki na svojem področju smo našim naročnikom dolžni pomagati pri razkritju poslovnih ciljev …

Če pravilno definiramo uporabnike in cilje, bo tudi rešitev pravilno zasnovana. Na primeren način bomo tudi ugotavljali uspešnost ter po potrebi ukrepali, spreminjali grafični vmesnik, vsebino, karkoli bi se izkazalo, da terja poseg.