Footerji so največkrat podcenjeni

Objavljeno dne

Priznajmo si, footer ali noga spletnega mesta ne spada med najbolj razvpite dele spletnega mesta, ni videti najlepše in še je na dnu strani, ki vemo, da ne dobi toliko pozornosti kot kar je čisto pri vrhu. Razkril vam bo, da ni tako, da so footerji največkrat med najbolj uporabnimi deli spletnega mesta.

Saj vem, ko pomislite na footer vam pride na misel tak kot so bili včasih. V njem je bila celotna drevesna struktura spletnega mesta ali kazalo, kot temu običajno rečemo. Ali pa nekaj neurejenega kjer so bile naključne povezave do vsebin ali celo PDF dokument, ki nihče ne ve kam bi ga umestil. Najbrž bi sodil v vsebino s podobnimi dokumenti. Ob povedanem lahko rečem: footerji so od začetka tekočega tisočletja vidno napredovali, se razvili v nepogrešljiv element vsakega spletnega mesta. Naj pojasnim zakaj je tako.

Uporabniki dejansko koristijo footerje. Lahko berejo vsebino spletne strani in na koncu pridejo do footerja ali pa namenoma pridajo do footerja, ker pričakujejo določene informacije, da se prav tam nahajajo. Nenazadnje pridejo uporabniki do footerja tudi zato, ker ne najdejo iskane informacije nikjer drugje in pričakujejo, da jo bodo na dnu strani našli.

… footerji so od začetka tekočega tisočletja vidno napredovali, se razvili v nepogrešljiv element vsakega spletnega mesta.

Velikokrat v footer postavimo vsebine ki zaradi ciljev in deležnikov niso primarnega pomena. Mednje sodijo vsebine o podjetju, vsebine namenjene investitorjem, podpora strankam, politika o varovanju osebnih podatkov ali povezave do socialnih omrežij organizacije. V spletni trgovini recimo informacije o podjetju pogosto zasledimo ravno v footerju, tudi zato, ker v glavi zanje ni več prostora in tudi zato, ker nam na tem mestu omogočaj ponovno angažiranje z uporabnikom.

Bolj krepak footer z več informacijami
Bolj vitek footer z manj informacijami

V času, ko prednjači minimalističen videz grafičnih vmesnikov razumem, da so vsebinsko zahtevnejši footerji manj popularni, a najrazličnejše analize kažejo, da obsežnejši footerji ključno povečajo angažiranost uporabnika s spletnim mestom. Kakorkoli, footerji bod obstali in s časom še bolj pridobili še večji pomen, na vas je kako boste njihovo mesto na vašem spletnem mestu najbolje izkoristili.