Football Club Koper socialno in globalno, seveda odzivno

Objavljeno dne

Ko ob besedi #socialno in #globalno postavimo še internet, vam zelo verjetno pridejo na misel spletna socialna omrežja. Tudi meni. Pojasnil bom, kako smo tokrat, ob zgoraj omenjenih ključnih besedah in še eni (namig: tudi ta je v naslovu), razvili novo spletno prisotnost slovenskega pokalnega in superpokalnega prvaka – FC Luka Koper. S koprskimi rumeno-modrimi nogometaši sodelujemo že več kot desetletje, a tokrat je med nami stekla resnično najbolj produktivna sinergija.

Pa uporabimo še tisto 3. ključno besedo – #odzivno. To pomeni, da spletno mesto, zaradi izvedbe po principu RWD (ang. Responsive Web Design), ponuja tudi uporabnikom na tablicah in pametnih telefonih možnosti, ki jih prej niso imeli. Če prebrskamo podatke, je novih uporabnikov pametnih naprav več kot 26 %. Preračunajte to v število prodanih vstopnic na vsaki tekmi, lepa številka, kaj?

mockup_fckoper

Ključni dejavniki prenove

V obalnem prvoligašu so želeli narediti korak naprej. Glavni cilj pred pričetkom projekta je bil jasen, to je tudi kratko in jedrnato pojasnil tamkajšnji vodja marketinga: “Če ne moremo pripeljati več gledalcev na stadion neposredno, jih bomo preko spletnega mesta!” Pokazali smo jim, da je rešitev na dlani. Pojasnili smo, da je treba ustvariti okolje, v katerem bodo navijači, mediji in ostale javnosti našli zanimanja in se vračali po sveže informacije. Narediti tako, da je večina teh informacij ekskluzivno dostopnih le na spletnem mestu in to takoj, ko se zgodi. Na koncu pa vse skupaj povezati še s socialnimi omrežji na katerih so prisotni, ker so prav tu tisti, za katere želimo, da pridejo navijat.

Najbolj opazni rezultati

Uporabnik, ki pride na spletno mesto, dobi res vse, kar potrebuje. Pregleda lahko kdaj je na sporedu prihodnja tekma in kakšen je bil zadnji rezultat prve ekipe, kot tudi vseh ostalih, tudi najmlajših selekcij. Pred vsako tekmo so med novicami na voljo številni prispevki z napovedmi in intervjuji. Kmalu po koncu tekem pa so na dosegu klika še foto in video prispevki.

Skozi predstavitve igralcev prve ekipe lahko uporabnik dobi podrobno sliko prav vsakega nogometaša – neposredno lahko kupi tudi njegov dres ali pa v spletni trgovini FCKP Store najde še kaj drugega. Registriranim privržencem je namenjen FCKP Fan Zone, ki uporabnike nagovarja k včlanitvi in posledično pridobitvi številnih ugodnosti v ponudbi kluba in dostopa do nekaterih vsebin, ki so namenjene samo njim. Ena od najbolj zanimivih je FCKP Live Blog, kjer so zbrane vse objave o FC Koper iz različnih socialnih omrežij.

FCLK_HAJDUK_16072015_fotoVojkoRotar-2705

“Če ne moremo pripeljati več gledalcev na stadion neposredno, jih bomo preko spletnega mesta!”

Posebna pozornost je posvečena nogometni šoli FCKP, ki v regiji slovi kot ena najboljših. Skoraj 500 mladih pretežno tekmuje na najvišjih nivojih tekmovanja in redno dosega najboljše uvrstitve.

Statistika ne laže. Nikoli!

Le nekaj mesecev po objavi smo zabeležili rekord največjega obiska, do danes je bil ta rekord še večkrat porušen.  Gre za več kot 100 % boljši obisk in hkrati več kot 400 % večji obisk od povprečnega dnevnega obiska v prejšnjih 3 letih. Po objavi novega spletnega mesta je skoraj 24.000 uporabnikov ustvarilo več kot 61.000 prihodov na spletno mesto. Obisk se je povečal za več kot 60 %. V primerjavi s prejšnjo različico je to več kot 55 % povečanje. Lahko mi verjamete, da je to skoraj neverjetno!!!

FCKP Fan Zone uporabnike nagovarja k včlanitvi in posledično pridobitvi številnih ugodnosti v ponudbi kluba in dostopa do nekaterih vsebin, ki so namenjene samo njim.

Bounce rate je padel pod 7 %. Po domače to pomeni, da več kot 9 od 10 uporabnikov, ki obiščejo spletno mesto, pregleda še vsaj 1 stran. Podatki kažejo, da več kot 5 izmed teh uporabnikov pregleda vsaj še 2 dodatni strani, kar je za skoraj 47 % boljše od prejšnjega stanja. Za boljše razumevanje velja poudariti, da za že zelo soliden bounce rate velja odstotek okoli 25 %. Manjši kot je bounce rate, boljši je!

Kaj to pomeni pod črto?

Z izkoristkom potenciala, ki ga ponuja spletna prisotnost organizacije in vključevanjem socialnih omrežij, lahko pritegnemo še več potencialnih kupcev (k nakupu produktov) , jih obdržimo na dolgi rok, obenem pa to na(d)gradimo s ponudbo tistega, kar danes spada med pomembnejše vzvode za ustvarjanje novih pozitivnih učinkov in to z veliko manj napora!

Z nekaj kliki, le par minutami porabljenega časa in prepoznanjem in prepričanjem, da to potrebujete, ste lahko prav vi naslednji, ki se boste pohvalili z novo učinkovito digitalno rešitvijo! Emigmovci vas pričakujemo tudi na 4 oči, ob soku s kocko ledu, ki te dni še kako prav pride, seveda pod klimo.