Big data, small profit – intelligent data, big profit

Objavljeno dne

Veliko je v zadnjem času govora o t.i. Big Data in Internet Of Things rešitvah, predvsem s strani tehnološko usmerjenega dela svetovnih medijev, a vendar se premalo zavedamo, kaj v resnici termina predstavljata oziroma v kakšno dobo informacijske tehnologije pravzaprav vstopamo.

Vsi se zavedamo dejstva, kako pomembne so zbirke podatkov za praktično vse vrste poslovnih ali javnih subjektov ter konec koncev tudi vse več gospodinjstev. Zbirke podatkov nastajajo predvsem zaradi želje po njihovi primerjavi oziroma vodenju evidence in kasneje statistike, ki tudi sama po sebi predstavlja neko dodano vrednost dvema ali več zabeleženim podatkom, saj smo že samo z zabeleženjem drugega podatka enake vrste ustvarili tretji podatek, ki predstavlja razliko med prvim in drugim. Samo s tega vidika, z vsakim novo zabeleženim podatkom te vrste ustvarjamo eksponentno rast števila možnosti izračuna novih vrst podatkov.

Letalo, ki leti na povprečno dolgi tranzitni poti, ustvari za približno pol terabyte-a (500 GB) surovih podatkov.

Če je dosedanje obdobje razvoja informacijske tehnologije zaznamovala prebuditev zavedanja o nujnosti beleženja in arhiviranja vseh vrst podatkov, bo obdobje nadaljnjega razvoja IT zagotovo zaznamovala prebuditev zavesti o nujnosti čim večjega izkoristka vseh teh podatkov. Pridobitev novih dodanih vrednosti podatkom nedvomno prinaša izboljšanje uporabniške izkušnje in informiranost strank ter povečanje učinkovitosti poslovnih procesov.

Kako pomembna je lahko informacija ob pravem času na pravem mestu, se prevečkrat zavemo šele, ko npr. za nakup preko spleta porabimo le nekaj minut, dostava nakupljenega, po možnosti na drugem koncu sveta, pa traja le nekaj dni. V resnici je za doseganje takšnih ciljev v ozadju odgovornih kar nekaj ogromnih podatkovnih sistemov, ki vsako sekundo izvedejo nešteto računskih operacij, da je naš nakup iz naslonjača sploh mogoč. Za primer: samo letalo, ki je prevozilo naš paket na eni od povprečno dolgih tranzitnih poti, je ustvarilo za približno pol terabyte-a (500 GB) surovih podatkov, brez katerih naš spletni nakup, verjemite mi, ne bi potekal tako gladko.

Tehnološke rešitve na področju beleženja in analiziranja obstoječih ali sprotno proizvedenih podatkov so nam danes bližje kot kadarkoli, vsekakor prihaja čas za resen razmislek o tem, kako bi s pomočjo IT rešitev pridobili nove koristne informacije, jih združili z obstoječimi ter z učinkovitimi analitičnimi algoritmi omogočili vsem deležnikom našega poslovnega procesa večjo obveščenost, hitrejšo odzivnost, predvidevanje dogodkov ter vsesplošno povečanje produktivnosti in zadovoljstva.

Za voljo vaše konkurenčne prednosti Emigmovci pod drobnogled vzamemo vaše šifrante in pripravimo načrt, kako bi lahko vaši podatki, ki so trenutno sami sebi namen, zaživeli. Zaživeli tako v obliki javno dostopnih storitev, ki se odzivajo na ukaz kakršnihkoli grafično – prikaznih modulov kjerkoli na spletu, tako tudi storitev, ki jih z omejitvami pravic lahko prikazujemo tistim deležnikom vašega poslovnega procesa, ki so jim te informacije ključnega pomena za doseganje boljših rezultatov pri delu. Vse skupaj združimo v paket, ki ni le aplikacija, ampak spletna rešitev, ki vam je pisana na kožo.