Maskota Smetko Marjetko in zabaven pristop pripomogla k boljšemu ločevanju odpadkov

Objavljeno dne

Ko so nam sodelavci iz podjetja Komunala Koper zaupali, da si želijo boljše ozaveščanje o ločevanju odpadkov in posledično boljše ločevanje, smo strnili glave in pričeli od začetka. Kdo je ciljna publika, kdo je podaljšana roka »zakona« v domačem okolju, kdo brez dlake na jeziku opozarja na nepravilnosti? Ja, to so otroci. Torej odgovor, kje začeti, je na dlani: pri otrocih!

Nastala je maskota Smetko Marjetko, natečaji, izobraževanja in delavnice po vrtcih, šolah in otroških prireditvah, uporabne aplikacije, šolski zvezki za pouk Spoznavanja okolja,… Smetko Marjetko je v minulem letu tako obiskal 23 vrtcev in 16 osnovnih šol, v 40 predstavitvenih dneh je pozabaval 44 vrtčevskih skupin in 70 oddelkov 1. triletja osnovne šole. Podelil je 236 risalnih blokov iz ekološkega recikliranega papirja, 367 zavitkov ekobarvic in svojo podobo z žigom zabeležil na več kot 2.377 rokah malih ločevalčkov. Otroci so se izjemno zabavali in postali pravi strokovnjaki, ki svoje znanje vestno prenašajo na starše, babice in dedke, tete in strice.

Izdelano je bilo spletno mesto, ki na zabaven način ozavešča uporabnike o pravilnem ločevanju odpadkov. Poskrbeli smo tudi za socialna omrežja, kjer smo predvsem preko Facebooka spremljali celotno akcijo in skrbeli za komunikacijo s ciljnimi skupinami.

Celotna kampanja se je nadaljevala tudi v prenovljeni podobi nalepk na zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov. Nove nalepke so opremljene s QR kodo, ki uporabnika poveže z Abecednikom odpadkov in mu pomaga pri pravilnem ločevanju odpadkov.

V letošnjem letu se kampanja nadaljuje z novimi vsebinami in zanimivimi aplikacijami, ki pa zaenkrat ostajajo še skrivnost. Naša dela spremljajte na Emigma.com ali na Facebooku.