Slika pove več kot 1.000 besed, razen če je napačna

Objavljeno dne

Znano je kako lahko 1 sama slika prenese še tako zapleteno sporočilo, ki njen pomen ali bistvo komunicira bolj učinkovito kot zgolj besedni opis. Po drugi strani lahko napačna slika povzroči, da uporabnik, pri zaznavanju iste, razume kontekst narobe in posledično ne more izpolniti svojega cilja. Na ekranu je to še toliko bolj pomembno, saj je branje zaradi različnih okoliščin težje.

Fotografija, umetniško delo, risba ali grafika lahko pogosto predstavijo misel ali sporočilo veliko hitreje, kot lahko to naredi daljši kontekst. Slika lahko prikazuje čustva, kar omogoča uporabniku, da dojame bistvo zgodbe, ne da bi bila napisana ali izgovorjena beseda.

Uporabniki morajo vložiti veliko truda, da bi duševno obdelali besede, da bi razumeli, kaj sporočilo poskuša prenesti. Tisti, ki prebirajo besedila na računalniškem ekranu, telefonu ali tablici so pri doseganju cilja še bolj nestrpni in zato morajo informacije, vključno s slikami biti še toliko bolj razumljive. Nekdo, ki preprosto pogleda sliko, lahko ujame bistvo pomena te slike brez veliko razlage. Zato je vsaka slika, ki jo postavimo v okviru nekega konteksta ključna in ni samo polnilo, da je uporabniški vmesnik ali nek dolgočasen tekst videti bolj prijazno, lepše.

Slika lahko prikazuje čustva, kar omogoča uporabniku, da dojame bistvo zgodbe, ne da bi bila napisana ali izgovorjena beseda.

K danemu kontekstu postaviti sliko ni edino pravilo ali bolje, pravilo pri tem ni popolno. Da je slika na predvidenem mestu lahko tudi učinkovita, mora izpolnjevati 2 ključna pogoja. Slika mora sporočati tisto kar bi sicer sporočal kontekst in nenazadnje, biti mora verodostojna.

Največkrat opazim kako se prav slednje snovalcem spletnih strani sfiži. Slike, ki jih umeščajo so velikokrat nerealne. Pomeni, da so na njej nerealni ljudje ali situacije. Tak slikovni material je največkrat pridobljen v fotobankah, ki sicer ponujajo slike po nizkih cenah, a tudi zato, ker se ista fotografija lahko pojavi na več drugih spletnih straneh, velikokrat v popolnoma drugačnem kontekstu, za izbrani kontekst ni primerna. Taka slika uporabnika zmede. Če je isto videl na spletnem mestu, ki prodaja avtomobilska zavarovanja in tudi na spletnem mestu prodajalne živil bo, če ne drugo, porabil veliko več časa za predelat njen pomen. Tega si zagotovo ne želite niti vi.

Primer prikazuje 2 sliki od katerih je vsaka bila uporabljena v različnih kontekstih in tako lahko istega uporabnika pri ponovnem srečanju z isto sliko zmede in povzroči negotovost nad ponujenim produktom. / Vir: Smashingmagazine.com

Svetujem, da dobro premislite kako uporabiti sliko namesto besedila in vanjo vložite kolikor je potrebno. Če slike nimate že na zalogi, predlagam, da najamete profesionalnega fotografa in ustvarite sliko s prav tako kompozicijo kot je potrebno. Resda boste za tak izdelek plačali malo več, vendar se bo vložek v profesionalno sliko povrnil že pri 1. uporabi. Verjeti pa gre, da boste isto sliko v okviru sporočanja koristi o vašem produktu uporabili še v katerem drugem komunikacijskem kanalu. Ne samo, da boste hitreje povrnili sredstva namenjena sliki, ustvarili boste enotnost pri komuniciranju izbranega sporočila.