Prilagodljiva blagovna znamka v 2020

Objavljeno dne

Vprašajte šolane oblikovalce, če lahko “malo popravite” logotip in bodo večinoma vsi skočili v zrak. Logotip je tisto, kar je pomagalo zgraditi blagovno znamko in to je to. Vsaj tako bi se morali ravnati po priročniku.

Časi, ko smo začeli z drugačno vrsto komunikacije, pa velevajo drugače. V letnem povzetku sicer pretežno embalaži posvečenega bloga The Dieline so se nedavno dotaknil tematike trendov razvoja blagovnih znamk v letu 2020. Iz oblikovalskega vidika se obetajo razburljivi časi, ko toga podoba zapušča prizorišče in daje prednost zanimivim “predelavam”.

Dober logotip bo seveda vedno prepoznaven, vendar na način, ki bo uporabniku ugajal, ga celo razveselil ali nasmejal pri posamezni interakciji. Pojavnost logotipa se je spremenila, preselila na vrsto platform, ki jih do nedavnega nismo niti jemali v zakup, zato je prilagodljivost blagovne znamke sedaj ključnega pomena.

Kaj to pomeni za nas, ki oblikujemo podobo? Da jo lahko razstavimo, sestavimo drugače, uporabimo po koščkih, vdihnemo nove elemente ali pa jih nekaj celo odvzamemo. Igramo se lahko do onemoglosti!

Seveda to terja preudarnost, premišljenost in veliko znanja, da v tem procesu blagovna znamka “preživi” oziroma ohrani svojo prepoznavnost med uporabniki.

Kaj to pomeni za podjetje, ki se na to pot z agencijo poda? Možnost nevsiljive, prijazne, igrive prisotnosti, ki se počasi v družbi oziroma ciljni skupini nevsiljivo vtiska v kolektivno zavest. Orodna vrstica ne prenese podobe v polnem besedilnem in znakovnem izpisu, zato je ikona tako pomembna. Prav tako je monotono oglaševanje v dolgih izpisih dinozaversko zastarelo in se z uporabnikom ne povezuje najbolje.

Pomislite na ikone socialnih omrežij. K temu lahko stremi vsaka blagovna znamka. Tako kot je Mastercard čisto izpustil besedilni zapis, tako se lahko vsako podjetje odloči vsaj deloma za tak prehod na trgu. Manj besedilnega dela, “slačenje” do osnovnih prvin oblike in barve, poigravanje in preigravanje elementov bo v hitrem tempu življenja hitreje doseglo naklonjenost mlade publike. 

Hkrati je to “deljenje na prafaktorje” lahko pozitivno predvsem pri prehodu v vse pogostejše digitalno komuniciranje. Igrivost, spremembe, dinamičnost pritegnejo pozornost. Togost in konstantnost povzročita le to, da vas bodo na spletu prej spregledali.

Končno se lahko vedno znova veselimo oblikovalskih rešitev tako mi, kot tudi vsaka stranka – ključna misel je namreč sprememba. Očarajmo uporabnike in počnimo kar želimo – le ponavljajmo se ne!